Szabványosítás, azaz hogyan változnak a raklapjelölések?

MÁV, ÖBB, HZ, EPAL -> UIC

"Egy védjegy koncepció" - egységes minőségű raklapok

uic-eur raklapTalán még kevesen ismerik az új gyártású raklapokon lévő UIC-EUR jelölést. Ez annak is köszönhető, hogy a régi gyártású EUR raklapok bal oldali tőkéjén az "EPAL" (Európai Rakodólap Szövetség jelölése), illetve a "MÁV", "ÖBB", "HZ" jelölések találhatók.

2013-ban egy új koncepció megvalósítása kezdődött el, melynek célja a jövőben egységes védjegy használata.

Hazánkban 2014. januártól változott meg a szabvány raklapok jelölése, innentől kezdve a rakodólap és vasúti társaságok jelölése helyett az UIC jelölés kerül az összes új gyártású EUR rakodólap bal oldali lábára. A szabványozás minden országra kiterjed.

Az új UIC jelölés a rakodólapokon:

  • jobboldali tőke: "EUR"
  • baloldali tőke: "UIC"
  • középső láb: növény-egészségügyi hőkezelésre vonatkozó jel, engedélyező vasúttársaság jele, gyártási kód, minősítő szervezet-hitelesítő kapcsa

A szabványosítás előnye:

Az egységes jelölés lehetővé teszi, hogy az EUR-UIC raklapok egyértelműen és könnyen beazonosíthatóak legyenek. Alkalmazása garancia a termékminőségre, továbbá a gyártási és javítási elvek betartására.

Milyen hatással van a változás az ügyfelekre?

eur uic raklapAz egységes jelölés bevezetése semmilyen következménnyel nem jár a felhasználókra nézve. A 2014 előtt gyártott MÁV – EUR jelzéssel ellátott raklapok továbbra is érvényesek, a raklapok szabványosak!

A régebben gyártott, különböző jelzéssel ellátott EUR rakodólapok ugyanúgy részt vehetnek a csereforgalomban, ami azt jelenti, hogy cserélhetőek új gyártású "UIC" rakodólapokkal, illetve továbbra is javíthatóak, feltéve, ha a bal oldali lábon szereplő korábbi jelölést "UIC" jelölésre cserélik.

EPAL raklapok – Fontos tudnivaló

Az EPAL és az UIC között még nem történt írásbeli megállapodás az egységes jelölésre vonatkozóan. Ennek következtében 2013. augusztus 1-től az EPAL nem gyárthat UIC-EUR rakodólapot, kizárólag EPAL-EPAL jelöléssel ellátott raklap gyártására adhat engedélyt, továbbá UIC-EUR raklappal nem cserélhető.

Így az EPAL-EPAL raklapokat egyutas rakodólapként kezeljük, amit kifejezetten Német partnereinknek külön gyűjtünk, ezeket visszajuttatjuk, értékesítjük!